Spletni piškotki

Pravila o rabi spletnih piškotkov

Večina spletnih strani, ki jih obiskujemo dandanes, na določen način uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Čeprav je raba piškotkov običajno neškodljiva, jih nekateri obiskovalci spletni strani ne želijo uporabljati. Z novo zakonodajo (ZEKom-1)  in evropsko direktivo se spreminja način obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo. Tako lahko le ti blokirajo določene ali vse piškotke ali izbrišejo piškotke, ki so že bili poslani. Upoštevajte, da se z uporabo te spletne strani strinjate z rabo piškotkov, kot je opisano v nadaljevanju.

Kaj so spletni piškotki?

Spletni piškotki so majhne datoteke, ki jih spletna mesta odložijo v računalnik ali drugo komunikacijsko napravo (tablice, pametni telefoni…), da bi shranila podatke o uporabnikih in njihovih nastavitvah. Piškotki lahko obogatijo izkušnjo brskanja, saj spletnim mestom omogočijo, da si zapomnijo uporabniške nastavitve, ali omogočijo, da se uporabnikom ni treba vpisati vsakič, ko obiščejo določena spletna mesta. Shranjene piškotke lahko uporabniki kadar koli izbrišejo, spremenijo pa lahko tudi nastavitve zasebnosti, tako da spletnim mestom preprečijo njihovo shranjevanje. Piškotki pa so lahko uporabljeni tudi za sledenje uporabniku in oglaševalske namene, kar pa želi zakonodajalec z novelo zakona ZEKom-1 preprečiti.

Nastavitev in shranjevanje piškotkov 

Piškotke lahko določi spletna stran, ki jo kot uporabnik obiskujete (“lastni piškotki”), ali tretja spletna stran, ki vodi vsebino na spletni strani, ki si jo ogledujete (“piškotki od drugod”). Piškotki so lahko shranjeni različno dolgo, le za trajanje seje brskanja ali pa veliko dlje. Začasni ali sejni piškotek (session cookies) je piškotek, ki nam omogoča povezavo vaših dejanj tekom seje v brskalniku. Seja v brskalniku se začne, ko odprete okno brskalnika, in se konča, ko ga zaprete. Sejni piškotki so ustvarjeni začasno in so izbrisani, ko se zapre okno vašega brskalnika. Trajni ali shranjeni piškotek (persistent cookies) je piškotek, ki ostane na vaši napravi. Ta se aktivira vsakič, ko obiščete spletno stran, ki je ustvarila ta določen piškotek.

Podrobnejše informacije o piškotkih so na voljo v priročniku informacijske pooblaščenke.

Katere piškotke uporabljam na mojem blogu?

Spletni blog MojSvet.Info uporablja določene nujno potrebne piškotke, da si zapomni vašo prijavo, olajša vnos komentarjev in podobno. Teh podatkov ne uporabljam za noben drug namen in ne delim z nikomer. Spletni blog MojSvet.Info uporablja izvedbene piškotke Google Analytics izključno za namen statistike obiska in izboljšanja uporabniške izkušnje oz. izboljšavo spletnega mesta. V primeru preiskovanja uporabljam generiran WordPress-ov iskalnik, ki uporablja izvedbeni piškotek, kjer hrani uporabniške nastavitve iskanja. Za spremljanje učinkovitosti in statistike predvajanja vstavljenih video posnetkov se uporabljajo ciljni piškotki omrežja YouTube.com. Za prikaz objav na profilu Twitter se uporabljajo ciljni piškotki omrežja Twitter.com. Za prikaz objav na Facebook strani se uporabljajo ciljni piškotki omrežja Facebook.com.

Onemogočanje piškotkov?

Uporabniki se lahko samostojno odločite, ali želite omogočiti uporabo piškotkov. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Informacije o nastavitvah za piškotke (za različne spletne brskalnike) so na voljo na spodnjih povezavah:

Če piškotke izključite, bodo nekatere možnosti spletne strani onemogočene. Če spremenite ali izbrišete brskalnikovo datoteko s piškotki, spremenite ali nagradite vaš brskalnik ali napravo, boste morda morali ponovno onemogočiti piškotke.

29 thoughts on “Spletni piškotki

 1. hydroxychloroquine sulfate australia

  interaction dermal papilla slide

 2. hydroxychloroquine and covid 19 treatment

  Spletni piškotki | Kamnoseštvo Bojan Kolarič s.p.

 3. hydroxychloroquine otc

  keep accommodation rid

 4. buy hydroxychloroquine no script

  possess type 1 osteoporosis country

 5. gay dating phoenix k

  Spletni piškotki | Kamnoseštvo Bojan Kolarič s.p.

 6. generic without doctor generic ivermectil

  scream blood pressure smoke

 7. side effects of deltasone

  Spletni piškotki | Kamnoseštvo Bojan Kolarič s.p.

 8. doctors who prescribe priligy over the counter

  intend false negative arrange

 9. what is zertalin 500 mg

  Spletni piškotki | Kamnoseštvo Bojan Kolarič s.p.

 10. ivermectin classification

  always type 1 diabetes fighting

 11. azithromycin 500 mg generic

  Spletni piškotki | Kamnoseštvo Bojan Kolarič s.p.

 12. levitra vs tadalafil reviews

  Spletni piškotki | Kamnoseštvo Bojan Kolarič s.p.

 13. viagra review 20 mg

  Spletni piškotki | Kamnoseštvo Bojan Kolarič s.p.

 14. does ivermectin cause cancer

  Spletni piškotki | Kamnoseštvo Bojan Kolarič s.p.

 15. tamoxifen dosages

  Spletni piškotki | Kamnoseštvo Bojan Kolarič s.p.

 16. stromectol for impetigo

  mail nutraceutical anywhere

 17. ebay tadalafil pills

  Spletni piškotki | Kamnoseštvo Bojan Kolarič s.p.

 18. prednisone user reviews

  decline arrhythmia nearby

 19. stromectol aurobindo

  differently food allergies broad

 20. 10 milligrams prednisone daily

  Spletni piškotki | Kamnoseštvo Bojan Kolarič s.p.

Comments are closed.